barka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ententiky, dva špendlíky....

Dnes som prišla z práce prvý krát v tomto týždni presne o piatej. Čo by sa dalo považovať za úspech. Áno, mala som mať úspešný týždeň za sebou, namiesto toho prišiel dnes domov môj duch prezlečený v mojom tele, ktorý takmer zvalcoval Jednorožca  v chodbe, bezducho sa opýtal, kde sú deti, sadol si do kuchyne a v tichosti si zapálil. Keď Jednorožec o chvíľu prišiel  z obchodu, spravil mi po piaty krát kávu v tomto týždni, smutne som začala klásť banálne otázky, či sú deti naučené, ako mu dopadla prehliadka u lekára, že ma tie výsledky tešia. Všetko bez zjavných emócií. Tie som nechala, tak ako už niekoľko krát pred tým v mojej práci. Po chvíli som sa mlčky rozplakala a hrdelným, polotichým a polohlasným hlasom som povedala:
"Chcem odísť z práce."
Nasledovali otázky, nasledovali odpovede. Vysvetlenia, hľadali sa riešenia, napísala sa správa kamarátke pri ktorej boli žabky, aby už prišli domov. Prišli domov, objala som ich, spýtala som sa čo bolo v škole, spravila sa večera, pobalili sa veci k Dedovi, najedlo sa, žabky odišli k Dedovi, na chvíľu som si zapla PC, naštartovala Facebook, spustila ICQ, aby po chvíli ticha som všetko vložila do lišty a prešla k hre v karty. Nemo, mlčky, mechanicky som behala s myšou v ruke a presúvala kartu z karty na kartu. Bez úspešne. Počítač dnes bol opäť šikovnejší ako ja.
Vlastne, dnes všetci boli šikovnejší ako ja.
Ocitla som sa  v práci plnej intríg, pololží, a  poloprávd, v práci, kde slová niekoho, kto má v hlave nasraté majú väčšiu cenu ako vaše čisté svedomie, s ktorým nemôžete dokázať absolútne nič. Bezmocnosť, zrada, poníženie. Zrejme to mám niekde v pracovnej zmluve. Hm. Slová, ktoré mi adresovala šéfka zaboleli. Slová, ktoré zo mňa robia nečestného, neschopného a nezodpovedného človeka. Slová, proti ktorým sa neviem, nemôžem, nedokážem brániť. Slová, ktoré hovoria všetko a pritom... nehovoria nič. Pretože ja sama viem, že taká nie som. Stala som sa nepohodlnou. Nepohodlnou pre kolegyne, ktoré si potrebujú každý deň frcnúť v práci, používajú vulgárny slovník, ktoré sa vyvyšujú a pritom ich intelekt  o tom nenasvedčuje. Stala som sa nepohodlnou, pretože ma nebavilo s nimi chľastať, pretože som nemala za potrebu odrbávať, kydať na šéfku. Skôr si ju zastať a tým som sa stala ešte viac nepohodlnou. A práve šéfka na túto hru naletela. Čo už. Mrzieť ma to mrzí. Neskutočne ma to mrzí.
Po chvíli, keď FB, aj ICQ nedávalo ani obraz, ani zvuk, a keď ma prestalo prehrávať nad počítačom (prehier bolo na tento týždeň viac než dosť), som všetko pekne krásne povypínala. Žabky boli pri Dedovi, mala som celú našu komnatu pre seba. Na poličke pri posteli mi už dva mesiace zapadala prachom kniha - Príliš osobná známosť. Zapla som si malú lampičku a začala som ju, zababušená v perinách, v ktorých mi voňali jediné moje dve istoty v mojom živote, pomaly čítať. S ľahkosťou, bezmyšlienkovo, bezspomienkovo na to, čo ma dnes zničilo, a čo mi chcelo zobrať kúsok mňa.
Dočítané.
Po takmer dvoch hodinách som zatvorila knihu, na tvári som cítila slané slzy, ktoré ma neskutočne štípali, zvlášť na mieste nad mojim ľavým kútikom, kde sa mi predvčerom vytvoril škaredý herpes. Vstala som, bez emócií som Jednorožcovi v obývačke pri telke oznámila - práve som prečítala celú knihu. Jeho reakciu - hm, šikovná som prijala. Nič, len prijala. Zapálila som, šla som sa umyť....

... zrkadlo... nepriateľ... Vlastne nie, priateľ. Priateľ, ktorý vám vždy ukáže pravú tvár. Mne pred pár minútami ukázal tvár celú červenú od sĺz, od sĺz, ktoré som potrebovala ako soľ, ktoré však neboli vyvolané mojimi skutočnosťami, ale "obyčajnou" knihou. Knihou, v ktorej bol napísaný jednoduchý príbeh. Klasický scénar, ktorý sa skutočne môže stať.
Pod očami som si našla kruhy. Keby bolo ráno, dalo by sa to pochopiť. A vlastne, ono sa tie moje kruhy dajú pochopiť aj v túto hodinu. Je v nich všetko, čo mi tento týždeň nadelil.
V tom zrkadle som si pripadala strašne stará. Ako zabudnutá slivka na strome, taká suchá, šedivá, nechutná, s červíkom na ľavej strane (môj herpes). Umyla som si tvár. Dokonca aj čistá voda môže zaštípať.

Tak ako čistá pravda.
Tak ako čistá lož.
Tak ako bezmocnosť.
Tak ako falošnosť.
Tak ako podrazy od kolegýň.
Tak ako fakt, že viete, že ste niekto iný ako si niekto o vás myslí.
Tak ako viete, že to nemôžete dokázať.
Tak ako vás vie miestami zaštípať život.

Nepýtam sa prečo, dnes to nechcem vedieť. Dnes neviem v podstate už takmer nič. Slivka stratila svoju šťavu. Aj keď čo by som teraz dala za pohárik dobrej slivovičky. :) Dnes, teraz viem len jedno...že príliš osobné známosti na pracovisku nie sú. Že je to len faloš a pretvárka. A že je to presne tak ako v detskej riekanke.... ententiky, dva špendlíky.... ty musíš ísť z kola von!!!!!!
Dnes viem, že som neskutočne unavená z ľudskej hlúposti, z intríg a falošnosti. Dnes viem, že v takom svete nechcem žiť.

...pôjdem.... v tom kole mi začalo byť dobre na zvracanie.
A tie dva špendlíky z tejto hry nech sa zapichnú kde len chcú...

O Bárke | stály odkaz

Komentáre

  1. barka,
    to mi je luto,ze ta toto stretlo:-(myslim,ze fakt,ze je ti na zvracanie je jasny signal na odchod.jak to popisujes,tak myslim,ze aj keby si toto kolo ustala,nic by ti to nedalo,len vyplatu.prisli by dalsie kola,dalsie podrazy.to nie je nic pre teba.pre svoj lepsi pocit by som ti doporucila ozrejmit si veci so sefkou,aby si vedela,ze si veci zo svojho pohladu vysvetlila.drzim ti palce.

    kto je 1-rozec?:-)
    publikované: 11.09.2010 00:13:13 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Bonniečka
    ďakujem ti, moja....

    Toto sa v čisto ženskom kolektíve stáva. Viem, že mnohí ľudia majú za sebou podobnou skúsenosť, žiaľ. Ozrejmiť si veci so šéfkou sa proste nedá, to by musela dôverovať mne a nie ľuďom, ktorí si ju kupujú lacnými rečami a poza chrbát....
    1-rožec je môj dlhoročný priateľ - kamarát. No a momentálne spolu už tri mesiace bývame. :)
    publikované: 11.09.2010 09:29:15 | autor: barka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Baruska
    90 % z toho, co pises, sa hodi aj na moju robotu...zensky kolektiv, vtierky do zadneho otvoru sefky a podobne a podobne...tiez su chvile na vracanie, na chut vypadnut a nevratit sa, ale...mam dvoch "zabiacikov", zodpovednost za nich, nova praca sa tu hlada velmi tazko, ak vobec, naviac, to, co robim ma skutocne bavi, preco by som mala odist ja a dobrovolne?
    Po jednom konflikte so sefkou, ked som uz bezmocnostou a nepochopenim z jej strany na nu kricala, ci nevidi tu falos, nechutnosti...som pochopila, ze ona to nielen, ze nevidi, ale kazde moje slovo brala ako utok na nu, nadriadenu a utok na ostatne...tak som so skripajucimi zubami stichla, doma sa vyplakala a teraz, aj ked sa ma pyta na nazor, vravim len nic nehovoriace frazy...nad vodou ma drzi robota, tej je pozehnane, je za nou schovanych mnozstvo ludi, s ktorymi spolupracujem, s ktorymi mam korektne vztahy a uz kvoli nim sama neodidem...je vsak mozne, ze teraz, ked sa vsade prepusta, zrataju sa mi vsetky hriechy - otvorenost, uprimnost, kritika aj voci nadriadenym a pojdem bez ohladu na to, ake mam pracovne vysledky.
    Podchvilou su hrozne dni, no aj tie prejdu a opat sa vyjasni...a...tiez som povazovala tri kolegyne za uzasne kamaratky, na ktore sa da spolahnut, zdoverit sa im bez strachu, po 13 rokoch som zistila, ze to nie je take ruzove a boli to...treba to prekonat a ist dalej, pritom sa usmievat, nech zavidia:)
    publikované: 11.09.2010 11:03:12 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. viem,ze hej,
    mala som tu cest zazit taky slepaci kolektiv-udes,coho su schopne...
    ide o to,ake su dalsie pracovne moznosti a jak moc tu pracu potrebujes.ked moc,treba si to zrovnat ako hanka a najst si motivacie,ked nie moc,treba vysmahnut a najst si nieco inspirativnejsie.

    fiha:-)a co ten nick?je taky ojedinely,alebo mu rastie nejaky hrb na cele?:-))
    publikované: 11.09.2010 14:04:45 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Hanka, Bonnie
    Hanuš.... pamätám si, keď som bola minulý rok pri veštici, tá i hneď povedala, že v práci je to na dve veci, že tam vládne faloš, intrigy a že v podstate sú tam závistlivý ľudia. Len premýšľam, čo také by mi mohli závidieť. Som chudobná, nepekná žena, ktorá okrem problémov nemá takmer nič v živote. Ale mám dve žabky, a o tie sa musím postarať, preto prácu potrebujem ako soľ. Inak by som už dávno praštila dvermi. Na čo som maturovala z ekonomiky a účtovníctva, keď v podstate robím len obyčajnú predavačku, za minimálnu mzdu a život mi strpučujú moje spolupracovníčky.
    Nemôžem sa ozvať. Nemôžem protestovať, lebo sa to otočí proti mne. Ale viem, čo môžem spraviť. Otočiť svoju usmiatu tvár k slnku a všetky tiene padnú za mňa. :)

    Bonniečka....My ženy sme skutočne niekedy ako sliepky. Pre túto slepačú vlastnosť mám rada mužský kolektív. Mám rada ich zmysel pre humor, aj keď miestami cynický a sarkastický, mám rada ich pohľad a nadhľad na vecami, mám rada miestami tú ich pragmatickosť. Proste mám rada mužov. Nielen preto, že som žena. Hlavne preto, že som človek, aký som.

    Jednorožec... takých ľudí človek v živote len tak nestretne, ja som mala to šťastie. Je to muž, ktorého si nesmierne vážim pre jeho múdrosť, vzdelanosť, intelekt, pre jeho dušu, srdce a myseľ. Človek ktorý je ojedinelý, ktorý je výnimočný... Človek, ktorého mám nesmierne rada, aj keď ma niekedy tie papieriky od cukríkov, čo necháva na stolíku vytáčajú :)))
    publikované: 11.09.2010 16:34:53 | autor: barka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. tak asi,
    ked neni uniku,treba zmenit postoj...ides na to dobre,vrabciak:-)

    som tusila,ze ten nick asi vychadza z tychto dovodov:-)neostava mi nez gratulovat ti:-)co tam po papierkoch:-))
    publikované: 11.09.2010 17:07:19 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Baruska, je co zavidiet, ver mi:)
    Mas uzasne dcerky, vynikajuceho priatela, si velmi sympaticka a este vsakovaka ina, to je malo?
    Tie, co maju peniaze zistuju, ze to zdaleka nie je vsetko, ze peniaze same o sebe nie su stastim, takze ich nespokojnost sa obracia voci vsetkym...
    Moje tiezkolegyne ma napriklad ohovarali aj preto, ze sa v robote smejem, vtipkujem, vymyslam vselijake akcie a mam pritom obrovske problemy, vraj nemozem byt normalna:)
    Nie som typ, co chodi od kancelarie ku kancelarii, vsade sa vyzaluje so smutnym ksichtom - a ´la lutujte ma...
    svoju bolest vykricim len pred par ludmi aj to nie vzdy...
    mnoho raz som mala pocit, ze uz dalej nemozem, ze to uz nezvladnem a hla, stale som tu, akosi som to zlé preliezla, podchvilou je dovod aj na radost, usmev, orieskovu cokoladu:)
    Vydrz, mas pri sebe plece na opretie sa:)
    publikované: 11.09.2010 17:24:20 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Dievčatká moje zlaté
    .....viem, viem, viem....len ma to prirodzene serie.... A jediné, čo zmôžem je sa na to vytoto... Ale dáte mi za pravdu, že v takom prostredí sa ťažko pracuje... Čo už. Život je skutočne niekedy o fekálnych zážitkoch

    A ešte niečo, ste fakt zlaté... ale aby bolo jasné...Ja a Jednorožec.. my skutočne len spolu bývame.. žiadne partnerstvo, žiadna láska, len čisté priateľstvo - kamarátstvo :)
    publikované: 11.09.2010 17:57:01 | autor: barka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. to vies,ze ti
    dame za pravdu,taky kolektiv,to je pekelny stres,cloveka to nemotivuje v nom pobyvat,koho by bavili fekalne zazitky?ale ty to zvladnes,ved este tak zle nebolo,aby nemohlo byt horsie:-))to malo byt povzbudenie,aj ked to tak asi neznie:-)
    to je zaujimavy model s tym 1-norohym...nefunguje chemia,alebo je teply...?:-)nehovorim,ze to neni dobry model,len malicko nestandardny:-)
    publikované: 11.09.2010 20:57:14 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Bonniečka
    Takmer nič v mojom živote nebolo štandardné. V tých štandardných veciach akosi neviem chodiť, skôr mi idú tie neštandarné. A také je aj moje spolužitie s mužom. Nie, nie je teplý. Je to normálny, celkom pohľadný muž, žiadna chémia medzi nami nie je, to je fakt. No naše priateľstvo má, dovolím si to tvrdiť oveľa väčšiu cenu ako láska, či bezduchý, no kvalitný sex. Ak niekto neverí v čisté a úprimné priateľstvo medzi mužom a ženou, tak my dvaja sme jasným dôkazom toho, že aj také veci sa stávajú. Je to neštandard???
    publikované: 12.09.2010 10:38:51 | autor: barka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. barka,
    vitaj v klube nestandardnych:-)o nestandarde viem dost,lebo mi ho cely zivot obuchavaju o hlavu:-)na tvoju otazku mozem povedat,ze je to nestandard,ale je to fajn,je to super,ze mas svojho jednorozca.podstatne je,ze vam to tak obom vyhovuje a ste spokojni.mozne problemy mozu nastat az sa ozve "volanie prirody"...
    publikované: 12.09.2010 23:09:48 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. barka
    nič to, život Ti len dal poriadne signál, že je čas na zmenu.. a slzy sú dar od Boha, nemrhaj nimi pre niekoho kto si to nezaslúži:) Ja som vždy hovorila, že ženský kolektív je ako požiar... preto som šťastná, že sedím sama, zavretá v kancli niekedy bez jedniného slova celý deň.. ale nevyhľadávam ženské drbárne, ani kávičky a pre všetkých som čudák s úsmevom na tvári s nadhľadom nad všetkým . Do duše mi smie videť iba moja najbližšia rodina.. preto zahadzujem za hlavu slová, osočovanie, ohováranie už za prvým rohom budovy. Moja.. zbav sa pocitu, že si neschopná, neschopný je ten , kto to dokáže vykričať inému (šéfka Tebe). je to znak JEJ neschopnosti,lebo nevie zorganizovať prácu a ľudí do normálu a dobrého kolektívu. A viem, že je stráááášne veľa šéfov, čo nemajú s diplomaciou, organizáciou a pochopením ani zbla nič spoločné... ale šéfujú... pánboh s nami a zlé preč:)
    daj si Ty moja "Slivka" radšej dobrej slivky s Jednorožcom, pozri na krásny svet von... a skús si uvedomiť, že nežiješ pre prácu, ale žiješ pre seba, svoj život.. a hoci Ťa dobre nepoznám, ale verím, že Tvoje hodnoty života sú inde ako v práci a v ohováraní... prajem Ti krásny dnešok, lebo zajtra už bude minulosťou... a krásny víkend, lebo ani ten sa nevráti:) Paaaaaaaa
    publikované: 17.09.2010 09:57:16 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ja viem
    Co pises je isto iste svata pravda.Viem, zazivam to s tebou. A tiez snad vies ze sa mozes na mna obratit v tychto veciach kedykolvek
    publikované: 17.10.2010 08:31:10 | autor: Roothan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014